Navakka-merituulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi alkaa

3 huhtikuun 2023

Eolus on toimittanut Navakka-merituulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. Menettelyyn kuuluvat yleisötilaisuudet järjestetään Porissa ja Merikarvialla huhtikuussa.

Porin ja Merikarvian edustalle suunniteltu Navakka on suurhanke, joka aiheuttaa muutoksia Selkämeren ympäristöön. Merituulivoiman rakentaminen edellyttää kaksivaiheista ympäristövaikutusten arviointimenettelyä, jonka aikana kartoitetaan hankkeen ympäristövaikutuksia ja etsitään keinoja niiden lieventämiseksi.

Hankkeen yhteysviranomaisena toimiva Varsinais-Suomen ELY-keskus asettaa Navakan ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA-ohjelman) nähtäville tiistaina 11. huhtikuuta, ja siitä voi jättää mielipiteitä yli kuukauden ajan 17. toukokuuta saakka.

Ohjelma ja mielipiteiden antamista ohjeistava kuulutus löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta 6.4. mennessä osoitteesta: www.ymparisto.fi/NavakkamerituuliYVA.

Kaikille avoimet yleisötilaisuudet huhtikuussa

Navakan YVA-ohjelmaa esitellään kahdessa kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa, joissa alueen asukkailla ja toimijoilla sekä hankkeesta kiinnostuneilla on mahdollisuus kuulla ja keskustella suunnitelmista hankkeesta vastaavan Eoluksen kanssa.

Tilaisuudet järjestetään hybriditoteutuksena. Ne ovat sisällöiltään yhteneväisiä, eikä erillisiä ilmoittautumisia tarvita.

Tilaisuudet Merikarvialla ja Meri-Porissa

Tiistaina 11.4. kello 17.30–19.30 Merikarvian kunnantalolla,
osoitteessa Kauppatie 40, 29900 Merikarvia
Linkki Teams osallistumista varten: https://bit.ly/3TVK5U4

Keskiviikkona 12.4. kello 17.30–19.30 Meri-Porin yhtenäiskoululla,
osoitteessa Rieskalantie 8, 28800 Pori
Linkki Teams-osallistumista varten: https://bit.ly/3lZqTZ6

– Toivomme, että mahdollisimman moni paikkakuntalainen pääsee joko paikalle tai osallistumaan verkon välityksellä, sillä ympäristövaikutusten arviointimenettely on tärkeä askel Navakan alkutaipaleella, hankkeesta vastaava Eoluksen projektipäällikkö Patrik Niskanen sanoo.

Kattava ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoitteena on tunnistaa merituulivoimahankkeen aiheuttamia ympäristövaikutuksia ja löytää keinoja vaikutusten vähentämiseksi tai ehkäisemiseksi. Vaikutukset voivat ulottua luonnon lisäksi muun muassa rakennettuun ympäristöön, ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, merialueen käyttöön sekä luonnonvarojen hyödyntämiseen.

Eolus tutkii muun muassa Navakka-hankkeen vaikutuksia meriluontoon, pohjaolosuhteisiin, linnustoon ja eläimistöön, työllisyyteen, elinkeinoihin, turvallisuuteen sekä mahdollisia melu- ja välkevaikutuksia.

Ympäristövaikutusten arvioinnin ja ympäristöselvitysten lisäksi Eolus tekee parhaillaan merenpohjan tutkimuksia, joihin se sai tutkimusluvan loppuvuodesta 2022. Tavoitteena tuottaa puhdasta sähköä 2030-luvun aikana

Merituulivoimahanke Navakka sijoittuu Satakunnan edustalle Selkämerelle. Suomen talousvyöhykkeellä olevan hankealueen pinta-ala on 670 neliökilometriä ja sen etäisyys Merikarvialle on 34 kilometriä.

Suunniteltu merituulivoimapuisto käsittää 70–100 tuulivoimalaa. Sen tavoiteltu kokonaiskapasiteetti on noin 1 500 megawattia (MW), mikä tarkoittaa vuositasolla reilua 6,5–7 terawattituntia (TWh) uusiutuvaa sähköä Suomen sähköverkkoon. Tavoitteena on, että Navakka tuottaa sähköä 2030-luvun aikana.

Navakan lisäksi Eolus suunnittelee yhteistyössä irlantilaisen Simply Blue Groupin kanssa Satakunnan rannikon edustalle toista merituulivoimahanketta (Wellamo). Myös Wellamon ympäristövaikutusten arviointi alkaa tänä keväänä, ja molempien hankkeiden YVA-menettelyjen on tarkoitus valmistua vuoden 2024 aikana.

Eoluksen kumppanina kahden merituulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin, arviointiohjelman ja -selostuksen laatimisessa on Sitowise.

Lisätiedot:

Anu Vaahtera
projektipäällikkö
anu.vaahtera@eolusvind.com
+358 50 563 0326