Uutiset

· 1 minuutin lukeminen

Eolus panostaa merkittävästi Suomeen: Merenpohjan tutkimukset ovat käynnistyneet

Navakka- ja Wellamo-merituulivoimahankkeiden merenpohjan tutkimukset ovat käynnistyneet Selkämerellä. Wellamo-hanketta kehitetään yhteistyössä irlantilaisen Simply Blue Groupin kanssa. Navakka- ja Wellamo-merituulivoimahankkeet tuottavat 2030-luvulla valmistuessaan peräti 16 TWh uusiutuvaa sähköä Suomeen.

Valtioneuvosto myönsi viime joulukuussa Eolukselle merenpohjan tutkimusluvat Navakka- ja Wellamo-merituulivoimahankkeille. Merenpohjaa luotaavat tutkimukset käynnistettiin toukokuussa 2023. Wellamon hankealueen merenpohjaa on luodannut Clinton Marine Surveyn Northern Storm -alus sekä Navakan hankealuetta Arctian Pohjanmeri- ja Kaiku-alukset. 

Wellamo-hankkeessa Clinton käyttää älykästä teknologiaa ja ratkaisuja, jotka mahdollistavat korkean resoluution tulokset geofysikaalisista tutkimuksista. Mittaustietoa siirretään jatkuvalla syötöllä eteenpäin online ja kaikki tietojen käsittely tapahtuu mantereella. Northern Storm-aluksessa on myös uudet moottorit, joissa käytetään HVO-polttoainetta. Näillä ratkaisuilla tutkimustyön päästöjä on saatu vähennettyä 90 % tavanomaisesta, kertoo Clinton Marine Surveyn projektijohtaja Philip Ljungström. 
Clintonin käyttämä moderni mittausteknologia on mahdollistanut tutkimusten suorittamisen tehokkaasti ja nopealla aikataululla. Olemme todella tyytyväisiä Clintonin asiakaslähtöiseen työskentelytapaan ja yhteistyöhömme, kertoo Wellamo-hankkeen projektipäällikkö Timo Lotti. 

Merenpohjan luotauspalveluita tarjoava Arctia käyttää lukuisia eri tutkimusmenetelmiä, joista keskeisiä ovat esimerkiksi viistokaikuluotaus, matalataajuusluotaus ja monikeilaus. Merenpohjan tutkimukset toteutetaan ääniaaltojen avulla eikä merenpohjaan kajota. Tutkimusten tuloksena saadaan tietoa pohjan olosuhteista ja maalajeista. 

Mittaustyön suunnittelussa Arctia hyödyntää vuosikymmenten aikana kertynyttä osaamista ja tietoa Suomen merialueilta. Tunnemme Suomen geologiset erityisominaisuudet ja siihen liittyvät haasteet merituulivoiman suunnittelun osalta. Monipuolinen aluskalustomme mahdollistaa luotaukset haastavissakin olosuhteissa, toteaa Arctian mittauspalvelujen liiketoimintajohtaja Lauri Pöyhönen.  

Merenpohjan tutkimusten tuloksia hyödynnetään laajalti hankekehitystyössä. Tutkimusten avulla saadaan lisätietoa alueiden rakennettavuudesta sekä pystytään täsmentämään tuulivoimaloiden ja merikaapeleiden sijoittelua. Merenpohja voi vaihdella merkittävästi lyhyilläkin välimatkoilla. Tämän vuoksi onkin tärkeää saada riittävä ymmärrys pohjan olosuhteista, jotta hankesuunnittelun edetessä voidaan valita alueelle soveltuva meriperustusratkaisu. 

Merituulivoiman kehittäminen pohjoisiin olosuhteisiin nähdään Eoluksella kannattavana investointina. Kyseessä ovat mittavat taloudelliset panostukset, jotka tulevat tuottamaan puhdasta sähköä ja työpaikkoja Suomeen sekä erityisesti Satakunnan alueelle, kertoo Navakka-hankkeen projektipäällikkö Anu Vaahtera.   

Samasta aiheesta